Menu  onsdag  den  24/11  2010
Dampet Rødtunge med grøntsager
Helstegt oksefilet med ovnstegte  kartofler og svampesovs
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Forret

 

Dampet rødtunge med asparges, gulerodsstave mv.

 

 4 personer

 

4 stk. rødtungefileter

3 spk saft fra en økologisk citron

1-2 dl vand

½ dl. Tør hvidvin

½ tsk salt

friskkværnet peber

12 citronmelisseblade

 

Tilbehør og sovs:

 

25 g smør

1 lille porre i tynde ringe

10 grønne asparges

1/3 agurk i tynde stave

2 gulerødder i tynde stave

2 spk hakket citronmelisse

½ tsk salt

friskkværnet peber

½- 1 dl. Piskefløde

 

Tilbehør til forret: brød

 

Læg de 4 fiskefileter, halveret på langs i et fladt fad, hæld ikke væde fra. Overhæld fisken med en blanding af citron, vand, hvidvin, salt og peber, kan blandes i en mel ryster. Lad fisken stå i ca. en halv time i denne lage.

 

Tilbered i mellemtiden grøntsagerne, og skær dem i tynde stave eller tynde ringe. På de 10 asparges skæres toppen af så det er ca. 2-3 cm. Skal bruges til at rulle ind i fisken. Resten skæres i 3 cm lange stykker, som skal dampes.

 

Det er bedst at bruge en gryde med dampindsats for at tilberede retten.

 

Rul fiskefileterne med et fyld af 2 aspargestoppe ( ca. 5 cm) og stil dem på højkant, så de er klar til at blive dampet.

 

Dernæst svitser du grøntsagerne i smør i ca. 1-2 minutter, hæld dem dernæst over i dampindsatsen og placer fiskerullerne ovenpå grøntsagerne.

 

Hæld lagen fra fisken op i gryden, tilsæt evt. lidt ekstra væde hvis der er risiko for tør kogning. Sæt gryden over ved svag varme og sæt dampindsatsen med grøntsager og fisk ovenpå, læg låg øverst.

 

Lad grøntsager og fisk dampe i ca. 10 minutter til fisken er klar. Tag dampindsatsen af og stil den på en tallerken, sæt låget og et håndklæde over for at holde varmen.

 

Reducer væden fra fisk og grøntsager tilsæt ½ - 1 dl. Piskefløde.  Det vil sige at du skal lade væden koge ved svag varme til den rette konsistens opnås og tilsmag sovsen med salt og peber og evt. vand, vin eller citron.

 

Hovedret

 

Helstegt oksefilet med ovnstegte kartofler og svampesovs.

4 personer

 

 

1,5 kg oksefilet med fedt

groft salt

Griskkværnet peber

 

Tilbehør:

1,5 – 2 kg aspargeskartofler

50 g. smør

Haricots verts

 

Svampesovs:

1 pakke champignons

20 g smør

¼ piskefløde

1 ½ dl. Bouillon

1 dl hvidvin salt og peber

 

Oksefilet

Rids oksefiletens fedtlag. Læg den i bradepanden på en rist og brun den nederst i ovnen ved 250 grader. Tag oksefileten ud efter 10 minutter og drys den med salt og peber.

 

Skru ovnen ned til 150  grader. Sæt atter fileten nederst i ovnen. Tag den ud efter 45 - 50 minutter og mål med stegetermometer kødets temperatur skal vise 62-64 grader før oksefileten er færdig.

 

Lad fileten hvile tildækket til kartoflerne er færdige.

 

 

Ovnstegte kartofler

Vask en bradepandefuld små kartofler grundigt, men lad skallen sidde på. Rist dem let gyldne på panden i lidt smør og stil dem derefter i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 25 minutter, til de er gennemstegte. Drys let med salt.

 

Svampesovs

Rens champignonerne og skær dem i kvarte eller skiver. Varm smørret op på en pande og brun svampene. Tilsæt bouillon og hvidvin og lad det koge 1/3 ind. Tilsæt fløden og lad det koge lid ind også. Smag til med salt og peber.

 

Haricots verts      

koges i henhold til anvisningerne på posen.